Tajemstvi mladi Sledujte mě na Twitteru Odebírat RSS

Konec anonymity internetu

Tímhle směrem to jde už dlouho dobu, otázkou je jen, kdo bude první. Dánsko momentálně pod pláštíkem teroristických hrozeb projednává možnost zavedení povinné jednoznačné identifikace uživatelů. Doufám jen, že tento návrh neprojde nebo že se lidi včas postaví na odpor, jinak to bude konec posledního zbytku svobody. Když to projde v jedné zemi, všichni ostatní se hned inspirují, koneckonců, u nás už máme docela slušný náběh, všichni víme, o co se pokoušeli poslanci minulý týden.

 

Dánská policie navrhla v rámci boje s terorismem zamezení anonymního přístupu na internet. Poskytovatelé připojení k internetu a společnosti by musely shromáždit dostatečně průkazné doklady totožnosti (občanské průkazy atp.) předtím, než by uživatele připojily, a musely by uchovávat záznamy.

Pracovní skupina na ministerstvu spravedlnosti doporučila parlamentu vyžadovat, aby se všichni uživatelé na otevřených internetových připojeních, jako je internet v knihovně a wifi v kavárnách, identifikovali osobním kódem, aby byli schopni se připojit.

Základní myšlenkou je, že by policie nebo pojicejní výzvědné složky byly za pomoci dat z otevřených síťových připojení schopny vyšetřovat terorismus efektivněji, kdyby policie mohla vidět, kdo je připojen na otevřené síti, které stránky uživatel navštívil a s kým byl ve spojení.

 

 

zdroj: http://www.boingboing.net/2011/06/23/danish-police-propos.html

 

0 komentářů:

Post a Comment