Tajemstvi mladi Sledujte mě na Twitteru Odebírat RSS

Církev včera a dnes

Posted in

Nemám nic proti náboženství a jiným osobním přesvědčením jako takovým, dnes se tu ale budeme bavit hlavně o instituci církve. Je fascinující, jak taková zpočátku nenápadná organizace v průbehu dějin rostla, získávala vliv, prostředky a stávala se nezbytnou součástí každodenního života tisíců lidí.

Kdybych dnes přišla s myšlenkou, že založím firmu, kde nabídnu svým zaměstnancům totální odříkání a odměnou jim bude jen cela a strava a vzdají se většiny svého světského života, že velkou část mých příjmů budou tvořit dary, desátky a odpustky, a to vše podložila citacemi z pohádek bratří Grimmů (pro jistotu několikrát přeloženými), asi bych neuspěla. Škoda grin.pngPravda, na rozjezd mi určitě chybí podpora nějaké dostatečné mocné osobnosti, řekněme autority stylu Karla Velikého.

Asi bude něco na tom, že většina lidí potřebuje někam patřit, být doceněni a pak ještě mít někoho, kdo bude rozhodovat za ně. Potom ani moc neřeší nějakou ideologii, jsou spokojeni - a tím, že jim ostatní jejich rozhodnutí vymlouvají, se jen utvrzují v tom, že jsou součástí něčeho, co všechno přesahuje a tudíž to nikdo (respektive ti nehodní) nechápe.

Ale vlastně, ono to tu znovu je, vše převedeno bezchybně do dnešních poměrů, se vší slávou a pompou. Například takový David Icke a jeho ještěrky biggrin.png. Tento pán, bývalý fotbalista (a vůbec muž mnoha profesí), bravurně převádí, jak oblbnout lidi a ještě na tom vydělat. Bibli má, a ne jen jednu, hned několik i s DVD, pro své ovečky za hubičku, navíc ještě trička a další upomínkové předměty. Po vzoru křesťanství taky vzal pár osvědčených zdrojů, smíchal je dohromady a přidal trochu své vlastní mytologie (srovnejme se Starým zákonem a kapitolami Nového zákona napasovanými na stará proroctví, v dnešní podobě je to kultovní Matrix a různorodě posbírané konspirační teorie). Pořádá kurzy a předášky, které bez problémů plní sály a člověku nezbývá než si klást otázku, proč ho lidi plnými doušky hltají, nekteří i považují za spasitele (srovnej s proroky).

Při hlubším zamyšlení ale není na ten důvod tak složité přijít. Většina lidí si těžko připouští, že jejich životy (a v některých případech bytí a nebytí), ovlivňují ve skutečnosti úplně obyčejní - a často nijak zvlášť inteligentní - smrtelníci s obrovským vlivem. Daleko snažší je si například místo přitroublého šlechtického synka dosadit všemocnou mimozemskou ještěrku, se kterou samozřejmě nemůžeme vůbec soupeřit.

Nerada bych tímto konspirační teoretiky hanila, David Icke jim dělá medvědí službu - i to seriózní, co přejal, dovede svým podáním dokonale zdiskreditovat.

A příště se, milé děti, podíváme na Bibli kouka a mrka.gif

0 komentářů:

Post a Comment