Tajemstvi mladi Sledujte mě na Twitteru Odebírat RSS

Egyptské povstání

Už šestý den v Egyptě probíhají prostesty, navazující na prostesty v Tunisu a vyvolávající odezvu v dalších zemích středního východu – připravují se demonstrace v Sýrii – http://www.facebook.com/Syrian.Revolution , Alžíru, Súdánu – http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12317927, Jemenu i jinde). Čína pro jistotu na své mikroblogerské obdobě twitteru Sina zavedla přímo filtrování zmínek o Egyptu.

Všechno začalo celkem v poklidu a bez větší pozornosti okolního světa, s tím že den 25.1.2011 byl vylášen za den povstání, mimojiné na twitteru i na facebooku. Ještě teď přibývají tweety s tagy #Egypt, #Jan25, #Pharaoh a Tahrir Square rychlostí několika stovek za minutu, ale Egypťané sami na tom už mají jen mizivý podíl. Ptáte se proč? Prvním krokem vlády bylo blokování twitteru, později sítě blackberry, mobilních sítí a internetu.

egypt_arbor_big.jpg

internetová aktivita

Televizi Al Jazeera byla později odebrána licence a kvůli přetíženým serverům i nějakou dobu nedostupná. Později se objevilo několik nezávislých mirrorů a Al Jazeera nabídla své reportáže volně k šíření pod licencí Creative Commons. Všeobecně však v médiích po celém světě převládá zobrazování Egypta jako místa chosu, do detialů vykreslený mediální obraz banditů, lůzy, neustálého rabování, loupení a nepokojů, naprosté anarchie biblických rozměrů, kdy už je intervence zahraničních sil naprosto nezbytná. Řekněme jako v Iráku. Na druhou stranu naprosto ignorují zahraniční protesty solidarity (New York, Washington D.C., Seattle, Boston, Chicago, Austin, Toronto, Vancouver, Londýn, Mardid atd.) na podporu protestantů v Egyptě a svržení Mubaraka. FOX News označuje převrat za islamistický, aniž by věnovali pozornost spolupráci křesťanů s muslimy, kdy v době pravidelných muslimských modliteb křesťanští demonstranté stojí na stráži, a CNN až po dlouhé době změnila titulek z chaosu na povstání.

Zajímavé je i sledovat postupně se čím dál víc měnící rétoriku dua Obama a Clintová, od původní podpory současného (prý stabilního) režimu, přes doporučení poklidného postupu a nenásilí (v době, kdy bylo hlášeno 67 - 125 mrtvých) až k nutnosti přechodu k demokratickému zřízení a reforem. Sama Clintonová na přímou otázku, jestli se staví na stranu Mubaraka nebo protestantů, odpověděla, že tu je ještě třetí možnost, totiž že stojí na straně egyptského lidu. Obama zase o Mubarakovi mluví jako o dlouhodobém příteli USA, který pro spojené státy hodně znamená, očividně z něj nedělá diktátora to, že i po třiceti letech v čele země získal v posledních volbách přes odpor lidu 97% hlasů.

Samozřejmě, Mubarak je důležitý pro stabilitu oblasti už i z toho pohledu, že Egypt měl za jeho vedení těsné vazby na Izrael, to také zvyšuje nervozitu (http://news.yahoo.com/s/ap/20110130/ap_on_re_mi_ea/ml_israel_egypt_protest - izraelský premiér říká, že vazby na Egypt musí být zachovány). Dalším hlediskem jsou samotné zájmy USA, kterým současná situace více než vyhovovala, s více než 10% dovozu do země a naopak jako odběratelé vytěžené ropy mají celkem logicky eminentní zájem na tom, aby se neobjevil zpracovatelský průmysl, který by jednak snížil poptávku po zahraničním zboží a způsobil, že vývoz surové ropy poklesne nebo úplně ustane. Dalším místem, které vyvolává obavy, je Suez, místo, kde se díky jeho významu hlavně v mezinárodní lodní přepravě ročně protočí miliardy dolarů, a přitom je 46% mladých nezaměstnaných. Každopádně až se má věc jakkoliv, 80 miionů Egypťanů má právo na suverenitu a stát, ve kterém si sami vyberou svou vládu a dokud nebou hrozbou pro okolní státy, nemá do toho nikdo z USA co mluvit. Ze zhruba 80 milionů obyvatel země jich 32 milionů musí vyžít s rozpočtem dvou dolarů na den a více než čtvrtina obyvatelstva je negramotná (zdroj:http://news.yahoo.com/s/nm/20110127/wl_nm/us_egypt_protest_33). Není divu, že chtějí změnu, ne jen kosmetickou, ale razantní. Americký vliv také všichni vnímají a vzpírají se mu, takže na nějaké reformy s požehnáním Bílého domu může Obama rovnou zapomenout, už teď byl vyměněn viceprezident i premiér, ale náladu davu to nezměnilo ani v nejmenším.

Důležitou figurkou na šachovnici se ukázala egyptská armáda, zpočátku víceméně pasivní a zabraňující střetům demonstrantů s policíí, později se, po příkazu použití ostré munice, stavící na stranu lidí. Spolu s tím se začaly objevovat zprávy o zákulisních jednání armádních představitelů, kteří se prý mají pokoušet dát dohromady prozatimní kabinet. Situace bude rozhodně zajímavá, ale na to, aby se dalo odhadovat, jestli je nějaká možnost hrozícího vojenského režimu, je zatím příliš brzy. Dalším hráčem na poli je pak Muhamed ElBaradei, držitel Nobelovy ceny míru (spolu s Obamou a chce se říct i s Hitlerem, kterému to ale přece jen nakonec nedopadlo), mnohými považovaný za zrádce a dalším zase přijde, že se zhlédl v Karzáím. To, že ho podporuje dosavadní opozice, Muslimské bratrstvo, mu moc na morálním kreditu nepřidává.

Každopádně i díky armádě se demonstranté dovedli dobře zorganizovat, v reakci na vládní propagandu urgující občany, aby se vrátili do svých domovů a hájili je před drancováním (a pozdější zákaz vycházení), začali stavět barikády, zorganizovali domobranu a checkpointy, kde přes noc kontrolovali, jestli ti, kdo chtějí do čtvrti vstoupit, tam opravdu bydlí. Sami obyvatelé řídí provoz a po zmizení policie zajišťují fungování města. Brzo poté, co se objevily první zmínky o rabování, napadení bank a muzea, se odehrálo hned několik věcí. Zaprvé, kolem káhirského muzea se vytvořil lidský řetěz, většinou tvořený mladými, a zadruhé, po polapení údajných výtržníků se mělo ukázat, že jsou to agenti provokatéři, příslušníci složek policie (koneckonců, Egypťané hrdí na svoje několikatisícileté kulturní bohatství by si rozhodně vybrali jiný cíl než rozbití vitrín a urážení hlav mumiím, to je jako by Řekové při svých protestech vtrhli na Akropol a začli ji demolovat).

Kvůli blokaci internetu (díky níž například ani zítra podle všeho banky neotevřou; ani tak ne kvůli demonstrantům, jak vidíte), bylo mnoho lidí donuceno improvizovat a úchylit se k starším osvědčeným vynálezům, jako je krátkovlnné rádio a morseovka nebo dial-up internet, pro který bylo brzo mezinárodně shromážděno a nabídnuto často i bezplatně vícero možností připojení.

Pokud chcete mít aktuální informace o dění  v Egyptě, dobrými zdroji jsou twitter, Al Jazeera a Al Arabiya:

http://twitterfall.com/ - do kolonky searches si přidejte  #Egypt -RT -via  a sledujte, jak přibývají nové tweety

http://twitter.com/JacobPark/tweeting-from-egypt - skupina novinářů a dalších lidí přímo v Egyptě

http://search.twitter.com/search?q=%23Egypt+-RT+-via - vyhledávání přímo na twitteru, umožňuje použití google translate

http://english.aljazeera.net - English Al Jazeera

http://www.livestation.com/channels/57-al-arabiya-arabic-arabic - Al Arabiya Arabic

http://www.bibalex.org/News/NewsDetails_en.aspx?id=3128 - vyjádření Alexandrijské knihovny k současné situaci v Egyptě

http://withtheresistance.com/what-to-say-when-people-say-i-dont-go-on-protests-because-they-dont-work/ - co říci tem, kteří nejdou protestovat, protože si myslí, že protesty nefungují

egypt.jpeg

0 komentářů:

Post a Comment