Tajemstvi mladi Sledujte mě na Twitteru Odebírat RSS

Experti a jiná havěť

Posted in
Začínám být alergická na články, reportáže a další zprávy a předpovědi podpořené slovní berličkou „experti/odborníci říkají, že“. Anonymní zdroje, často pravděpodobně nějaký chytrý strýček, který se problematice celý život zaníceně věnuje („odborníci na šikanu říkají, že...“) nebo někdo podobný, uvedení jehož jména by rozhodně článku na věrohodnosti nijak nepřidalo, se vyskytují stále častěji a ve stále více oblastech. Ať už nám radí, jak kdy proč a s jakými hračkami máme vyrazit do ložnice, nebo tvrdí, že za sto let bude všechno úplně jinak a pravděpodobně úplně špatně. Nejde si nevybavit životnost takových předpovědí, v dnešní době přímo jepičí:
 
V roce 1898 se delegáti z celého světa shromáždili v New Yorku na světově první urbanistické konferenci. Tématem, které dominovalo diskuzím, nebylo bydlení, využítí pozemků, ekonomický rozvoj ani infrastruktura. Delegáty přiváděl k zoufalství koňský hnůj.
[...]
Situace vypadala zoufale. V roce 1894 London Times odhadly, že do roku 1950 bude každá ulice ve městě zavalena více než dvěma metry nánosů koňského hnoje. Jeden newyorkský prognostik v devadesátých letech 19. století došel k závěru, že do roku 1930 koňské koblihy na Manhattanu dosáhnou úrovně parapetů oken ve třetím patře. Na obzoru byla hygienická krize nepředstavitelných rozměrů.
http://futuryst.blogspot.com/2007/10/parables-and-horseshit.html

Druhým extrémem potom jsou články zaštiťující se odbornýmj míněním často už v nadpisech nebo podnadpisech, ve stylu: „Experti varují: na ulicích bude náledí, pokud nemusíte ven, zůstaňte raději doma.“ Nevím proč to vě mně evokuje představu maminky autora článku, jak vracejíc se z nákupu synka varuje: „Venku to klouže, dávej pozor, až půjdeš do práce.“ Odborníci na všechno jsou prostě už neoddělitelnou součástí našich životů, ovlivňují nepřímo politické směřování (krize vůbec zaměstnala hodně odborníků na slovo vzatých) a mně lezou na nervy. 
Neadresné odvolávání se na autoritu
„Věda říká …“ nebo „Medicína věří …“ a podobné antropomorfismy
„Výzkumy ukázaly…“
„Kritikové/experti říkají, že…“
„Experti doporučují…“
„Čtyři z pěti lékařů/stomatologů souhlasí…“
„Seriózní učenci/vědci/výzkumníci…“
„Hlavní proud učenců/vědců/výzkumníků…“
„Vědecká společnost/Hlavní proud vědecké společnosti…“
„Někteří historikové argumentují…“
experti.png
zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Vyhněte_se_vyhýbavým_slovům

0 komentářů:

Post a Comment