Tajemstvi mladi Sledujte mě na Twitteru Odebírat RSS

Google jako plagiátor

Posted in
http://blat.cz/2011/01/google-otevre-virtualni-trafiku/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2374980,00.asp - google plánuje virtuální novinový stánek

Kromě faktu, že google zase jednou jde s kůží svých uživatelů na trh a nabízí výhodný cílený makreting, je zajímavá i další věc. Čím dál víc mi přijde, že všude, kde Apple uspěje, pokouší se také o vlastní verzi úspěchu.

Rozdíl je v tom, že výsledkem je roztříštěný systém (nejen) online služeb a produktů, kde uživatelé jednoho z nich málem ani nevědí o existenci těch ostatních. Applu se nedá upřít jedno, dbá o svůj image a o to, aby byl jednoznačně rozpoznatelný u všech produktů, které pustí na trh.

Google na druhou stranu dává vzniknout produktům bez jakýchkoliv náznaků sjednocování, přiblížování uživatelského prostředí, jako by každý tým pracující na konkrétním projektu měl svoje vlastní představy o firemním stylu. Pro příklad stačí vybrat několik projektů pod patronací i přímým vývojem googlu: YouTube, Orkut, Aardvark, Knol, Boutiques atp. Kdo najde mimo vlastnické struktury nějakou společnou věc, má u mě bod.

Dalším problémem je, že buďto v první řadě nové projekty nezaujmou, nebo naopak zaujmou, ale postupem času, jak se kolem nich neobjevují žádné další zprávy, zase upadnou do zapomění. A to, co použitelné je, se často dočká tolika vylepšení, že už se v tom množství možností člověk ztrácí - například takový gmail se pomalu nedá bez offline klienta ani používat.

Holt googlu asi chybí jejich verze Steva Jobse. hloubavy

0 komentářů:

Post a Comment